Hållbar livsstil

Uppnå hållbarhet i ditt eget liv

Gröna jeans och cirkulär konsumtion

Vanliga jeans är i normala fall blå. Naturskyddsföreningen ställer i ett inlägg en fråga kring hur gröna dina jeans är. Grönt anspelar på miljövänligt och hållbart. Så, hur hållbara är jeans?

Hållbara plagg?

Hållbarhet handlar dels om att en produkt ska vara producerad av förnyelsebart (eller återvinningsbart) material. Framställningen av materialet ska inte ha en negativ inverkan på det omliggande ekosystemet. Hållbarhet handlar dels om hur länge produkten förblir hel, men framför allt, användbar. Det senare kan hänga ihop med om den är värd att laga flera gånger.

Jeans är gjorda av denim som är ett mycket hållbart tyg. Detta i sig borgar för att plagget ska vara helt och användbart en längre tid än plagg gjorda av mindre slittåliga tyg. Räcker då detta för att kalla jeans ett hållbart plagg? Det hänger på så mycket mer.

Denim är gjort av bomull. Bomull som odlas och behandlas på ett konventionellt sätt är en stor miljöbov. Det är främst användningen av konstgödsel, användningen av bekämpningsmedel och vattenförbrukningen som utgör stora problem. Många större jordbruk och bomullsindustrier förbrukar också mycket olja vilket bl.a. påverkar klimatet.

Denim av ekologisk bomull

Denim gjort av ekologisk bomull har inte krävt något konstgödsel eller några bekämpningsmedel samtidigt som det kräver betydligt mindre vatten. Ett genomsnittligt par jeans gör åt 10 000 liter vatten från bomullsplanta till färdiga byxor. Med ekologisk bomull som bas blir åtgången av vatten 70 procent lägre. Av de ca 3000 liter vatten som behövs för ett par ekologiska jeans är dessutom merparten regnvatten medan konventionellt framställda jeans baseras på konstbevattning som drar energi och påverkar omgivningen mer.

Svaret på frågan blir därför att ett par ekologiska jeans är gröna, d.v.s. hållbara. I annat fall är svaret snarare nej. Det finns vissa klädmärken som erbjuder jeans gjorda på återvunnet bomull. Det är snäppet bättre och blir därför ganska hållbart.

Cirkulär produktion och konsumtion

Kan man göra mer för att kläderna ska klassas som hållbara? Klädföretaget Houdini, som framför allt satsar på kläder för utomhusvistelser, har valt en ganska långt utvecklad hållbarhetsmodell. Den bygger på fyra principer:

  • Bra material
  • Certifierade produkter
  • Olika sätt för kunden att få tillgång till produkten
  • Åvervinning och åveranvändning

Med bra (rå)material kan man göra hållbara produkter av hög kvalitet. Därför väljer Houdini med omsorg vilka material de ska använda i sina plagg. De jobbar också med certifieringar, specifikt Bluesign, för att säkerställa att produktionen och slutprodukten är fri från skadliga kemikalier. Bluesign påminner om de mer kända certifieringarna GRS och oekotex. Likt oekotex är slutprodukten fri från en lång rad kemikalier som kan vara skadlig för slutanvändaren. Likt GRS ska även produktionen utsluta ämnen som kan skada arbetarna.

För den kund som vill använda Houdinis kläder finns tre olika alternativ. Det första är att köpa nytt. Produkten håller länge vilket är bra för den som behöver kläder för utomhusaktiviteter ofta eller under en längre period. Det andra alternativet är att hyra. En produkt kan hyras ut fem till sex gånger innan den placeras i steg tre. Använda produkter kan säljas som begagnade kläder till ett lägre pris. De håller ändå länge. Kunden får en bra produkt vilket alternativ de än väljer och företaget gör god vinst oavsett genom vilket alternativ de säljer.

Allt som ingår i ett plagg av Houdini ska kunna återanvändas eller återvinnas. Komponenter som är av hög kvalitet är fortfarande användbara när ägaren tröttnar på plagget. Alltså kan de användas igen. Houdinis underleverantörer tar om hand om återvunnet material som kan bli nya plagg.

Hela tänket utgör grunden för en cirkulär ekonomi, en cirkulär produktion och en cirkulär konsumtion. Företaget vill inte skynda på konsumtionen utan sakta ned den. De vill tillverka kläder som håller så länge, samtidigt som de är snygga och tidlösa, att man inte ska behöver köpa ofta. Här ingår naturligtvis också möjligheten att laga sina plagg så att de håller ännu längre.

Bra tänkt tycker jag. Går helt i linje med hållbar livsstil. Låt dig inspireras av detta.

 

2 Feb 2020