Jag har under hela mitt liv pendlat mellan att leva stadsliv och lantliv. I vissa fall har jag bott i utkanten av en stad som har gett en lantlig känsla samtidigt som jag har haft närheten till stadens utbud. Varje gång jag har bott på en plats med möjligheter till egen odling har jag tagit tillfället att så åtminstone potatis och squash. Det gjorde jag förra året (efter ett uppehåll på sex år) och det har jag nyligen gjort i år.
Jag är ingen landsbygdsromantiker och jag har inte händerna i jorden någon längre stund. När jag planerar och förbereder sådd känner jag mig ändå väldigt tillfreds. Det har redan börjat komma lite ogräs i odlingslotten så det gäller att ta bort det först. Sedan ska jag måtta så att det blir lagom avstånd mellan raderna och lagom avstånd mellan plantorna. En observatör kanske tänker att jag eftersträvar ordning med raka rader och precisa mått. Det är inte så jag tänker. Jag tänker att jag vill skapa de bästa förutsättningarna för varje enskild planta så att den får det ljus den behöver, det vatten den behöver och det utrymme den behöver för att växa så mycket den behöver för att ge fina potatisar. Jag är ingen maximerare i någon kvantitativ mening utan i en kvalitativ. Det är fina goda potatisar jag vill ha.
Även om jag har levt i stadsmiljö halva mitt liv är potatisodling något jag har provat många många gånger. Det ligger lite för mig att testa saker. Ett år lade jag ner sättpotatisar på alla möjliga okultiverade platser. Jag gjorde ett hål i gräsmattan och satte ner en potatis. Jag satte några potatisar i högen där vi dupmade trädgårsavfall (mest gräsklipp, löv och kvistar). Jag satte några potatisar i hinkar och några i drivbänken. Det växer upp plantor överallt och det blir små potatisar under plantan efter en tid. Potatisen är väldigt tacksam på det viset. Det blir alltid något. Nu kanske du undrar varför jag lägger så mycket tid och kraft på att ordna för plantorna i landet då. Saken är den att det blir finare plantor och finare potatisar när man förbereder och sköter om.
En annan favoriplanta är squash. Plantan växer till sig ganska fort och den ger väldigt ofta stora fina frukter. Ofta större och fler, under sensommaren, än man hinner äta. Squash har jag också testat att ha på lite olika platser och den är inte lika tålig som potatisen. På vissa ställen växer den inte ordentligt. Det blir en förkrympt växt som antagligen inte ger någon frukt. När den har det bra ger den många och stora frukter. Om man regelbundet tittar till den under dagen ser man att bladen, som kan bli nästan lika stora som rabarberblad, vänder sig mot solen så när solen rör sig vrider sig bladen efter. Squash är inte så lätt att odla i hink. Den behöver nästan en gång en meter för att växa till sig optimalt. I alla fall de sorter jag planterar.
Jag köper alltid ekologiskt framställd sättpotatisar och squashfrön. Det händer vissa år att det är svårt att få tag på sättpotatis över lag och då särskilt ekologisk. I år var det ganska svårt så det blev en blandning av ekologisk och icke-ekologisk sättpotatis. Själva odlingen är i alla fall ekologisk. Inget konstgödsel och inga bekämpningsmedel. De knep jag använder är att lägga på en täckväv (eller täckduk) de första veckorna när plantorna växer till sig. En täckväv är en tunn vit duk som har särskilt goda egenskaper vid odling. När det är kallt håller duken värmen närmast jorden. När det är varmt håller duken fuktigheten närmast jorden. Vad man alltså skapar med täckväv är en lätt växthuseffekt. Det blir lite varmare för plantorna som växer till sig på ett bra sätt.
Om jag nu ska härleda min potatisodling till hållbar livsstil så tänker jag inte i första hand på att vi försörjer oss själva med potatis i flera månader från juni till november i bästa fall. Det finns naturligtvis en viss hållbarhet i detta. Jag tänker mer på välmåendet som det ger att vara nära växtlighet, att vårda om levande organismer och att se plantorna ge frukt. Om du aldrig har grävt upp din egen potatis med tio till tolv halvstora potatisar förstår du nog inte vad jag menar men om du själv har erfarit detta så känner du igen att det ger en väldig tillfredställelse. Det är denna tillfredställelse jag menar när jag syftar på en hållbar livsstil. Du kanske kan uppnå den på andra sätt. Det kan jag med men potatisodling är ett av mina favoritsätt för att må bra.
Fortsättning följer...